Open haarden

Open haarden worden al heel lang gebruikt. Ze werden vroeger al gebruikt om de mensen warm te houden en om er zelfs op te gaan koken. De open haarden werden in de huizen van vroeger gebouwd. Ze zaten vast aan de schoorsteen zodat alle rook van het vuur het huis uit kon. Open haarden werden meestal met bakstenen gemaakt in een vorm van een recht hoekig blok. Daarin zit een gat voor het vuur. Het vuur brand dan op hout wat in blokken werd gehakt. Deze hout blokken zijn tegenwoordig overal te koop in tuincentrums en bouwmarkten. Maar de huizen van tegenwoordig hebben niet meer een ingebouwde schouw. De mensen hebben allemaal centrale verwarming dus het vuur wordt overbodig in huis. In het buitenland zoals Amerika zijn er nog wel veel open haarden in de huizen te vinden. Daar worden ze ook nog veel gebruikt. In Nederland worden ze iets minder vaak gebruikt. En als ze worden gebruikt is dat meer voor de sfeer in de winter maanden.

Elektrische haarden

openhaard

Door de aanleg van de centrale verwarming en er inmiddels wordt gekookt op het fornuis is de open haard overbodig geworden voor waar het bedoelt wordt. Maar de meeste mensen hebben nog wel een open haard in de huiskamer staan. Deze open haard wordt 9 van de 10 keer alleen maar gebruikt voor de sfeer in de huiskamer. Dit gebeurt meestal in de winter maanden voor de gezelligheid. Tegenwoordig kiezen de mensen liever voor een elektrische haard. Dit is een kunst haard gemaakt van kunststof en spaarlampen. De vlammen worden nagemaakt met de licht stralen van de lampen op een ronddraaiende folie. Deze haard geeft ook sfeer aan het huis en is toch minder belastend. Je hoeft geen blokken hout meer te kopen wat alles gaat gewoon via de stekker. Elektrische haarden kunnen ook in de muur worden gebouwd. Of ze zijn te verkrijgen met een witte houten schouw erbij. Zo creëer je nog meer een open haard idee.

Bio-ethanol

Dan is er ook nog een andere keuze voor een haard. Als je een grote open haard te omslachtig vind. En een elektrische haard toch wat minder sfeer vindt geven aan de kamer. Dan kun je kiezen voor een bio-ethanol sfeer haard. Een bio-ethanol sfeer haard is een kleine haard ongeveer even groot als een elektrische maar deze gaat met echt vuur. Het verschil tussen een bio-ethanol en een open haard is dat bij een open haard er gebruik wordt gemaakt van grote hout blokken en bij de bio-ethanol niet. Bij de bio-ethanol haarden wordt er gebruik gemaakt van bio-ethanol. Dat is een soort vloeistof wat lijkt op normaal water maar wat brandbaar is. Het enige jammere aan de bio-ethanol is dat je geen echt hout erop kan plaatsen want dat gaat meteen branden. Daarom worden er keramische houtblokken gemaakt. Keramisch is een soort steen.

Voor in de tuin

In de tuin wordt er vaak nog wel veel gebruik gemaakt van een open haard. Daar kan de rook ook de vrije buitenlucht in gaan en dan kan de haard echt dienen voor de warmte. Ook is de sfeer met een open haard gezellig buiten. Dit wordt meestal gedaan in de zomeravonden.