Elektrische sfeerhaard

In de ouderwetse huizen staat een open haard. Een open haard werd gebruikt voor de temperatuur in huis te verhogen. Er werd zelfs op gekookt. Maar tegenwoordig in de moderne huizen worden de open haarden alleen maar gebruikt voor de sfeer en gezelligheid. Door de jaren heen zijn er een aantal aanpassingen gemaakt. Er zijn nieuwe technische ontwikkelingen gekomen. Nu zijn er elektrische sfeer haarden op de markt gekomen. Een elektrische sfeer haard is een nep haart wat er uit ziet als een echte haard. Maar in plaats van een open bak met een schoorsteen erboven is die bak vervangen door een zilveren plaat met daarop reflecterende folie. De sfeer haard wordt aangesloten met een stekker in de stop. De haarden zijn in verschillende modellen en maten te verkrijgen. Ook zijn er verschillende materialen en kleuren voor de haard zodat je altijd een mooie haard vindt bij jou bij passende interieur.


Materiaal

De haard kan met verschillende materialen worden gemaakt. Maar de haard wordt meestal gemaakt met metaal en kunststof. De haard zelf is een metalen bak met daarin bedrading en lampen. De lampen die worden gebruikt zijn normale spaarlampen en ze kunnen handmatig erin worden gedraaid. Mocht de lamp aan vervanging toe zijn. Kunt u zelf de lamp vervangen zonder problemen. Boven de lampen hangen twee spiralen met daarin gedraaide slierten van zilver folie. Het zilver folie is zeer reflecterend. Als de licht stralen van de lampen tegen de folie aankomt, dan lijkt het alsof het een soort vlam is. Aan de voorkant komen de lichtstralen tegen de achterplaat aan. Om de haard heen zit een schouw om de haard vast te zetten. Deze zijn apart te verkrijgen en wordt meestal gemaakt van hout. Het is als een soort bouwpakket om in elkaar te zetten. Je kunt er ook voor kiezen om de haard aan de muur te monteren. Dan heb je geen schouw nodig. De elektrische haarden kunnen ook in de muur worden gebouwd. Dit is wel meer risico als je de lampen moet veranderen.elektrische sfeerhaard

Bio ethanol

Je kunt ook kiezen voor een bio-ethanol haard. Dit is ook een haard voor de sfeer maar deze werkt met echt vuur. Het woord zegt het eigenlijk al. Het brand op ethanol. De haard ziet er precies hetzelfde uit als een elektrische haard maar deze wordt meestal in de muur gebouwd in plaats van een houten schouw eromheen in verband met brand gevaar. Een bio ethanol is wel wat duurder dan een elektrische haard. Maar de beleving met een bio ethanol haard is wel mooier dan een elektrische haard. Bio ethanol bakken worden meestal wat vaker voor buiten gebruikt. Omdat het ook nog warmte geeft heeft de haard binnen niet veel zin omdat er door het hele huis centrale verwarming is.


Sfeerhaard kopen

De elektrische sfeerhaarden zijn veel te koop in de herfst en winter periode. Ze zijn te verkrijgen in de bouwmarkten en tuincentrums door heel Nederland. Een gemiddelde prijs voor een elektrische haard is €140 zonder een schouw ombouw en een bio-ethanol haard is ongeveer €180 zonder schouw ombouw. Voor een schouw ombouw geldt voor beide haarden dezelfde prijs. Dat is ongeveer tussen de €70 en de €100.