Elektrische haard

Een elektrische haard is de moderne vervanger voorde ouderwetse open haarden. Vroeger werden er open haarden gebruikt voor warmte en om er op te koken. Dat is nu een beetje uit de tijd. In de huizen van tegenwoordig vind je alleen nog maar open haarden die orden gebruikt voor de sfeer. Dat gebeurt voornamelijk in de winter tijd. Mensen kiezen meer voor elektrische haarden. Dit scheelt een hoop geld met hout blokken etc. Een elektrische haard is een stuk gemakkelijker. Een stekker in het stopcontact en je bent klaar. De elektrische haard wordt ook wel een sfeerhaard genoemd omdat het enkel nog wordt gebruikt voor de sfeer. Er zijn ook elektrische haarden te verkrijgen waar een verwarmingselement in zit. Dan kan het nog wel dienen voor een verwarming.


Plaatsing

Een elektrische haard kan worden geplaatst aan de muur of in een schouw. Een elektrische haard neemt nog al wat ruimte in aan de muur dus het is van belang dat je een goede plek kiest waar de haard opgehangen kan worden. De haarden zijn in verschillenden maten en kleuren te verkrijgen. Er zijn daar dus ook nog verschillende prijzen voor. Er zijn twee verschillende modellen die je kunt kiezen. Een wandmodel die aan de muur wordt op gehangen. En een los model die je kunt plaatsen waar je wilt. Er kan een houten schouw om heen worden geplaatst. Dit kost wel iets meer maar dan kun je het haard gevoel het beste evenaren. Elektrische haarden kunnen ook in de muur worden gebouwd met een schoorsteen. Zo lijkt het nog meer op een echte open haard. Het is niet moeilijk om de haard te bevestigen aan de muur. Er zitten meestal schroeven en instructies bij de verpakking van de haard. Tips over het ophangen kun je vinden op het internet.


elektrische haard

Hoe werkt het

De elektrische haart bestaat uit verschillende onderdelen. Je hebt de onderkant, de bovenkant en de achterwand. Daaromheen zitten de platen die voor een vierkante vorm zorgen. In de binnenkant/onderkant zitten bedrading die aangesloten zitten aan spaarlampen. Meestal zitten er in een haard 2 tot 3 lampen. De bedrading loopt over tot een stekker die je in het stopcontact kan steken. Boven de lampen zit een spiraal. Deze spiraal draait rond als de haard wordt aangezet. Op die spiraal zitten folie stukken. De lichtstralen van de lampen reflecteren op de folie en die stralen geven een bewegende move naar boven. Hiermee wordt de vlam na gemaakt. Boven op zit de achterwand. Daar komen de stralen van onder en die laat de stralen vlak tegen de verticale plaat schijnen. Hierdoor kun je de bewegende lichtstralen goed zien. Om de haard wat mooier te maken zit er meestal wat decoratie op de bovenkant zoals hout stronken gemaakt van kunststof.


Elektrische haard kopen

De elektrische haarden zijn te koop in een bouwmarkt of een tuincentrum. Er zijn verschillende soorten en maten haarden. Daardoor zijn er ook andere prijzen. Een normale elektrische haard zonder schouw eromheen kost gemiddeld €130. Wil je een schouw ombouw erbij hebben dan kost het in totaal rond de 200 euro.

Wilt u een echte sfeervolle haard? Ga dan naar: Sfeerhaardenexpert.nl